Меню
Количка

Мъжки броеници

Аксесоар, който съчетава в себе си традиционен религиозен дух и средство за премахване на стреса – така може да бъде описана на кратко броеницата. Винаги до вас, удобно увита около ръката ви и готова да ви послужи във всеки един момент.
Ние от екипа на Charm ще ви помогнем да изберете най-подходящата броеница за молитви, за средство против психическо напрежение или за помощник при премахване на вреден навик.

Какво представляват броениците?

Броеницата се изработва под формата на наниз от мъниста. Традиционно се използва за отброяване на молитвени повторения, песнопения или мантри от последователите на различни религии като индуизъм, будизъм, ислям и християнство - Латинската църква и Гръцката Православна църква.
Примери за такива са плетените възли в Източното Православие, католическата Rosary, ислямската Misbaha и мала броеницата в будизма и индуизма.

Какво трябва да знаем за различните броеници?

Най-важната определяща характеристика на броеницата е броят на неините мъниста. Докато размерът, цветовете и материалът на детайлите е въпрос на творчество, броят на мъниста варира в зависимост от религията или начинът на използване.

Православна броеница

Класическата Православна броеница е била от 100 възела, въпреки че такива със 150, 60, 50, 33, 64 или 41 възела също могат да бъдат намерени днес. Характерното е, че се изплитат с диамантени възли и в миналото само монаси са имали право да ги изработват.

Обикновено завършват с кръст, където плетената корда се свързва заедно, за да образува затворена последователност. Възможно е поставянето на няколко мъниста на определени интервали между възлите (обикновено на всеки 10 или 25 възела) за по-лесно преброяване.

По-дългите молитвени броеници често имат пискюл след кръста, като целта му е да изсуши сълзите, проляти от искрена изповед. Религиозната му интерпретация е свързана със славата на Небесното царство, в което човек може да влезе само след Кръста.

Гръцка броеница

Броеницата, наречена kombolói, kompoloi (на гръцки: κομπολόι, събиране на мъниста), е низ от мъниста, премествани с една или две ръце и се използва за прекарване на време в гръцката и кипърската култура. За разлика от молитвените мъниста, използвани в религиозните традиции, този тип няма религиозна или церемониална цел.

Този тип аксесоар може да бъде изработен от всякакъв вид мъниста, въпреки че предпочитани са кехлибар, кехлибарена смола, корал и полускъпоценни камъни

Използването на този тип броеница е по два начина – тих и шумен. Тихият метод е да започнете от единия край на кордата, близо до основата, и да опънете броеницата с помощта на едната си ръка, а с другата издърпате едно от мънистата. След това се накланя, така че мънистото само да падне и да се прехвърли. Това се повтаря, докато всички мъниста са преместени. Шумният метод е разделянето на мънистата на две групи. В единия край е щитът и малък брой мъниста. На другия край е останалата част от мънистата. Празното пространство на двете корди се поставя между показалеца и средния пръст. Ръката трябва да е в положение, където дланта е обърната към торса. След това краят зад ръката се завърта нагоре и напред, така че да удари другите мъниста, като издава шум. Друг вариант е да държите всички мъниста в една ръка и да ги търкате едно срещу друго, създавайки меки щракащи звуци.

Католическа броеница

Римокатолиците използват броеницата (на латински „rosarium“, което означава „розова градина“) с 59 мъниста.
Мънистата могат да бъдат направени от всякакви материали, включително дърво, кост, стъкло, натрошени цветя, полускъпоценни камъни като ахат, струя, кехлибар или яспис, или скъпоценни материали, включително корали, кристали, сребро и злато.

Ръчно изработена броеница за ръка с 23 мъниста от естествени камъни - Тибетски Ахат и черен Оникс. За основата е използван здрав бижутерски шнур. Подходящо за колекционери и за ежедневно ползване. Броениците в наши дни, освен като средство за молитва и медитация, могат да се използват и като ан..
32.80лв. Без данък:27.33лв.
Красива броеница за ръка с 33 мъниста от естествени камъни - Турмалинов Кварц и черен Оникс. За основата е използван здрав бижутерски шнур. Подходящо за колекционери и за ежедневно ползване. Броениците в наши дни, освен като средство за молитва и медитация, могат да се използват и като антистре..
31.80лв. Без данък:26.50лв.
Зелена броеница за ръка с 33 мъниста от естествени камъни - Оливин и черен Оникс. За основата е използван здрав бижутерски шнур. Подходящо за колекционери и за ежедневно ползване. Броениците в наши дни, освен като средство за молитва и медитация, могат да се използват и като антистрес аксесоар...
29.80лв. Без данък:24.83лв.
Бяла броеница за ръка с 23 мъниста от естествени камъни - Хаулит и черен Оникс. За основата е използван здрав бижутерски шнур. Подходящо за колекционери и за ежедневно ползване. Броениците в наши дни, освен като средство за молитва и медитация, могат да се използват и като антистрес аксесоар. П..
32.80лв. Без данък:27.33лв.
Броеница с 33 мъниста от естествени камъни - Малахит,Тигрово око и черен Оникс. За основата е използван здрав бижутерски шнур. Подходящо за колекционери и за ежедневно ползване. Броениците в наши дни, освен като средство за молитва и медитация, могат да се използват и като антистрес аксесоар. П..
39.80лв. Без данък:33.17лв.
Зелена броеница с 33 мъниста от естествени камъни - Малахит, черен Оникс и Жадеит. Завършекът е висулка Оникс във формата на на хексагон, а за основата е използван здрав бижутерски шнур. Подходящо за колекционери и за ежедневно ползване. Броениците в наши дни, освен като средство за молитва и ме..
29.80лв. Без данък:24.83лв.
Бяла броеница с 33 мъниста от естествени камъни - Хаулит и Хематит. Завършекът е висулка Хематит във формата на на хексагон, а за основата е използван здрав бижутерски шнур. Подходящо за колекционери и за ежедневно ползване. Броениците в наши дни, освен като средство за молитва и медитация, мога..
29.80лв. Без данък:24.83лв.
Ръчно изработена броеница със стоманен кръст и 33 мъниста от полускъпоценни камъни - черен гланцов Оникс и Хематит. Кръстът е от стомана, а за основата е използван здрав бижутерски шнур. Подходящо за колекционери и за ежедневно ползване. Броениците в наши дни, освен като средство за молитва и ме..
33.80лв. Без данък:28.17лв.
Мъжка броеница с кръст и 33 мъниста от полускъпоценни камъни - черен матов Оникс и Хематит. Кръстът е от стомана, а за основата е използван здрав бижутерски шнур. Подходящо за колекционери и за ежедневно ползване. Броениците в наши дни, освен като средство за молитва и медитация, могат да се изп..
33.80лв. Без данък:28.17лв.
Мъжка броеница с кръст и 33 мъниста от полускъпоценни камъни - Лабрадорит, черен матов Оникс и Хематит. Кръстът е от стомана, а за основата е използван здрав бижутерски шнур. Подходящо за колекционери и за ежедневно ползване. Броениците в наши дни, освен като средство за молитва и медитация, мог..
33.80лв. Без данък:28.17лв.
Черна броеница с кръст и 33 мъниста от полускъпоценни камъни - гланцов и матов Оникс. Кръстът е от стомана, а за основата е използван здрав бижутерски шнур. Подходящо за колекционери и за ежедневно ползване. Броениците в наши дни, освен като средство за молитва и медитация, могат да се използват..
33.80лв. Без данък:28.17лв.
Мъжка броеница с кръст и 33 мъниста от полускъпоценни камъни - черен матов Оникс и Хематит. Кръстът е от стомана, а за основата е използван здрав бижутерски шнур. Подходящо за колекционери и за ежедневно ползване. Броениците в наши дни, освен като средство за молитва и медитация, могат да се изп..
27.80лв. Без данък:23.17лв.
Показани 1 от 12 | 46 (4 Страници)