Пътеводител на дванадесетте рождени камъка

Знаехте ли, че днешните дванадесет рождени камъка идват от Стария Завет? Изглежда, че идеята за символичен камък при раждане е сравнително нова. Но, може би изненадващо, това не е така. Всъщност рождените камъни са били обект на изследване на римския учен Тит Флавий Йосиф (37-100г. AD), който е изучавал дванадесетте скъпоценни камъка от нагръдника на Аарон и е съставил първия списък на рождени камъни.

Какво е нагръдника на Аарон и каква е връзката му с рождените камъни?

Това е много добър и ключов въпрос. Нагръдникът на Аарон е описан във втората книга от Библията – Изход. Той има особено значение за любителите и изучаването на скъпоценни камъни, защото е едно от най-старите писмени доказателства за използването на кристалите като символ (датира от 600 – 400 години пр. Хр.). Въпреки че, не е абсолютно сигурно и категорично кои камъни са били използвани, описанията в Изход напомнят за Карнеол, Перидот, Емералд, Гранат, Лапис Лазули, Кварц, Циркон, Ахат, Аметист, Цитрин, Оникс и Яспис. Те са били разположение на квадратна плоча и разпределени по три камъка на четири реда. От тук започва асоциацията с дванадесет рождени камъка.

Дванадесетте скъпоценни рождени камъка

Йосиф Флавий е осъзнал, че числото дванадесет има огромно значение. Започвайки от камъните на нагръдника на Аарон, през дванадесетте камъка споменати в Откровение на Йоан, до броя на синовете на Израел, зодиакалните знаци и месеците в календарната година.

През 5. век е предложено дванадесетте камъка от Откровение на Йоан да се използват за представителни на всеки месец. Въпреки това тенденцията е била хората да притежавали всички камъни и да ги сменят всеки месец, чак през 17. век започват да носят съответните камъни според рождения им месец.

Няма категорично мнение кои са със сигурност тези дванадесет скъпоценни камъка. Имената им от Библията са били сменяни толкова много през годините, като по-скоро се е акцентирало на цвета, отклкото на конкретен камък.

Модерната интерпретация

Заради тази неяснота през 1912 Асоциацията на американските бижутери изготвя нов списък на рождените камъни. Няколко поправки по-късно, като включването на танзанита през 2002г. и Шпинела през 2016г., и списъкът вече е завършен.

Януари – Гранат

Февруари – Аметист

Март – Аквамарин и Хелиотроп

Април – Диамант

Май – Емералд

Юни – Перли, Александрит и Лунен камък

Юли – Рубин

Август – Перидот, Сардоникс (червен Оникс) и Шпинел

Септември – Сапфир

Октомври – Опал и Турмалин

Ноември – Топаз и Цитрин

Декември – Танзанит, Циркон и Тюркоаз

Може да забележите, че някои късметлииски месеци имат по няколко камъка, от които можете да си изберете един или да съчетаете заедно.

Митове и фолклор

Всеки един от тези скъпоценни камъни, свързани с месеците на раждане, е обвит в мистика и легенди. Дори Танзанитът, който е открит едва през 1967г., вече се свързва с благоприятно влияние за бременните жени. Все пак, най-известна е силата на Аметистът да предпазва от влиянието на алкохола.

Носенето на съответния ви рожден скъпоценен или полускъпоценен камък допълнително увеличава неговите лечебни и мистични сили.

Ако желаете и вие да почерпите от силата на рождените камъни, може да разгледате повече в нашия онлайн магазин. Там, под всеки продукт, ще намерите допълнително описание за камъните.