Как да се грижим за своите бижута

Искате да запазите възможно най-дълго живота на вашите бижута? Съветите в тази статия ще ви помогнат да го направите по най-добрия и правилен начин!

Повечето скъпоценни и полускъпоценни камъни са били под земята за хилядолетия, преди да бъдат добити и поставени в бижута. Повечето от тях не са влизали в контакт със светлина и въздух, преди да бъдат открити, така че е важно да се уверите, че скъпоценните камъни се съхраняват в точните условия, за да изглеждат добре. Същото се отнася и за благородните метали. За различните скъпоценни камъни има различни подходящи условия, така че е важно да знаете какви са вашите скъпоценни камъни.

Всички скъпоценни камъни и метали могат да бъдат податливи на наранявания. Важно е да ги проверявате редовно за повредени върхове, надраскване или отпускане на самото бижу. Винаги сваляйте бижутата, когато извършвате дейности, които могат да ги увредят. Домакинска работа, спорт или друго механично действие – каквото и да е, не забравяйте да свалите бижутата си. Хлорът в плувните басейни също е вреден за тях. Домакинските почистващи препарати могат да увредят много силно скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Съхранение на бижута

Нашите бижута се предлагат в торбички от органза или в отделни кутии по добра причина. Това е идеалният начин за тяхното съхранение, за да няма допир на различните повърхности. Осъзнаваме обаче, че много хора предпочитат кутиите за бижута. Ако решите да съхранявате бижутата си в кутия, уверете се, че кутията има слотове или отделения, за да предотвратите търкането на различните материални един срещу друг. На 10 по скалата на Мос, Диамант ще може да надраска всеки друг детайл в кутията, включително златни или сребърни елементи.

Другото важно нещо, което трябва да запомните със съхранението, е да държите бижутата далеч от силна светлина, което може да накара много скъпоценни и полускъпоценни камъни да избледнеят. Аметист, Аметрин, Аквамарин, Авантюрин, Берил, Цитрин и розов кварц са особено изложени на риск от избледняване при силна слънчева светлина. Топлината също може да бъде фактор, така че бъдете внимателни със съхраняването на бижута твърде близко до топлинен източник – Перли, Опал и Морганит са податливи на резки промени в температурата.

Почистване на бижута

На първо място се уверете, че поставяте бижута последни след лосиони, парфюми или козметика. Отпечатъци от пръсти, масла и лосиони могат да увредят както скъпоценните камъни, така и благородните и обикновените метали.

Ако почиствате вашите полускъпоценни камъни го правете САМО с хладка вода и то след като бижуто е свалено от вас. Много внимателни трябва да бъдете с напуканите мъниста, защото пукнатините при тях се създават изкуствено чрез висока топлина и отслабват здравината на камъка.

Има много различни начини да почистите скъпоценните камъни. Професионалният бижутер най-вероятно ще използва един от двата начина за почистване – ултразвуково или чрез пара. Въпреки че те са напълно безопасни за повечето бижута съществуват и изключения. Ако имате съмнения, избърсването на бижута с влажна кърпа е безопасно за всеки скъпоценен и полускъпоценен камък. Непрозрачните или органични камъни са често порести, затова е добре да ги почиствате само с влажна мека кърпа и да избягвате химикали, които биха могли да ги обезцветят. За среброто има разтвор, които може да бъде закупен от специализирани магазини и да почистите вашето бижу в домашни условия, за златото се препоръчва да го занесете на ювелир, където може да бъде освен почистено и полирано, за да се върне оригиналния му блясък.

Специално обработени скъпоценни камъни

Скъпоценните камъни, които са били обработвани с допълнителна технология, понякога се нуждаят от малко по-голямо внимание от останалите. Покритите скъпоценни камъни, като Мистик Топаз, може да са по-склонни към надраскване, затова внимавайте с тях. Някой изумруди не трябва да се почистват с ултразвуков или парен почистващ препарат.
Същото важи и за полускъпоценните камъни. Матовият ефект при тях се получава с допълнителен слой, който го придава и може лесно да бъде нарушен в следствие от контакт с вода или козметика. За съжаление този процес е необратим.

Опал

Опалите имат много високо съдържание на вода и затова се нуждаят от малко по-голямо внимание от другите скъпоценни камъни. Избягвайте да ги излагате на топлина и силна слънчева светлина. Ако Опалът изгуби влагата си, може да загуби цвета си или при изключителни обстоятелства да се появяват малки пукнатини по повърхността. Ако ще съхранявате опал известно време, най-добре е да поставите влажна кърпа или памучна вата заедно с него в запечатана пластмасова торбичка, за да го задържите „хидратиран“. Проверявайте го отново и отново и сменете или намокрете кърпата, ако е изсъхнал. Почистете опала с влажна кърпа и не използвайте ултразвуково или парно почистване.

Перли

Перлите са изключително податливи – те са меки и порести, така че се нуждаят от специални грижи. От значение е да съхранявате перлите така, че да не се надраскват с други скъпоценни камъни или метал. Не оставяйте перлите на твърде топло, тъй като те ще изсъхнат и може да се счупят. Перлите са много податливи на химически почистващи средства, избягвайте контакт с амоняк и избелващи средства. Не използвайте ултразвуково почистване, а редовно го бършете с мека кърпа. Те също така могат да се почистват отново и отново със сапунена вода и да се оставят да изсъхнат естествено, преди да бъдат прибрани на безопасно място. Не съхранявайте перли в херметически затворен контейнер, както е препоръчително за Опала, те предпочитат да се държат в мека торбичка или подплатена кутия за бижута. И накрая, не забравяйте, че перлена огърлица ще трябва да се ремонтира на всеки няколко години, за да смени нишката.