Цветът на годината през призмата на Аметиста

Аметист Ultraviolet

Започваме нашия блог с една актуална тема, която ще владее модния свят до края на годината, или по-конкретно с цвета на годината Ултра Виолетово, Ultra Violet. За нас основният интерес ще бъде насочен към скъпоценния камък, който олицетворява този цвят, Аметистът. Освен това месец Март е месецът на зодия Риби, които са покровителствани от Аметиста.

Аметистът е звездата от семейството на кварцовете, което включва също Цитрина и Празолита. Известно е, че в много от екземплярите има кристална яснота на камъка. Аметистът остава един от най-популярните скъпоценни камъни на пазара. С очарователна история и толкова много цветове, нека да разгледаме повече факти за Аметист и неговите видове.

История на аметиста

Използването на аметиста в бижутерията може да бъде проследено до неолита (около 4000 г. пр. Хр.) и образци от него, поставени в златни пръстени, са открити в гробове от около 2400 г. пр. Хр.

Аметист е името, дадено на лилавия кварц и някои смятат, че името произлиза от гръцката дума „Аметутус“, където „а“ означава „не“ и „метатус“, което означава „опиянение“. В древни времена богатите господари, които са искали да останат трезви са имали чаши за пиене или бокали, изработени от аметист. Докато наливали вино на своите гости, те могли да пият вода, тъй като тъмно лилавият оттенък на скъпоценния камък е да прикривал цвета на напитката, така че да изглежда като вино, като по този начин позволявало на господаря да изглежда, че попийва. Също така в древни времена се смятало, че ако искаш да спасиш пиян от делириум, можеш да разбъркаш натрошен Аметист в напитката на този човек.

 

Една легенда от гръцката митология разказва историята на Дионис, бог на виното, и млада красива девойка, наречена Аметистос, която отказала неговите ухажвания. Дионис освободил ожесточени тигри, докато Аметистос се молила на богинята Диана. Преди да стигнат до нея, Диана я превърна в статуя от чист кварц, за да я защити от тигрите. Смутен от решението на Аметистос и ужасен от това, което бил на път да стори, Дионис заплакал сълзи от вино. Легендата разказва, че сълзите му са оцветили безцветия кварц лилав, като по този начин бил създаден аметиста.

 

Аметистът се споменава в Стария Завет като един от дванадесетте камъка, представляващи дванадесетте Израилеви племена, и е един от дванадесетте скъпоценни камъни, украсяващи нагръдника на първосвещеника Аарон (Изход 39). С асоциацията си с благочестие и безбрачие аметистът е поставен на пръстени и носен от Кардиналите, епископите и свещениците на католическата църква още от Средновековието. През годините, заедно с употребата му от църквата, скъпоценният камък бил също дълбоко ценен от кралските особи, а няколко парчета могат да бъдат намерени в бижутата на Британската корона. Аметистът е известен също като личен фаворит на Катерина Велики.
Гривна, носена от английската кралица Шарлот в началото на 1700 г., била оценена на 200 лири по това време. Въпреки това, скоро след това в Бразилия били открити нови залежи на аметист, което драматично намалило стойността на гривната на кралицата. Това е добър пример за това как стойността на истинските скъпоценни камъни може да се покачва и спада според на търсенето и предлагането. Когато мините се изчерпат цените са склонни да се увеличават; когато се откриват нови депозити, цените на скъпоценните камъни обикновено намаляват.
Аметистът е потопен в богата и романтична история поради връзката му със Свети Валентин. Покровителят на романтичната любов носел аметистов пръстен, гравиран с образа на Купидон, и по тази причина Аметистът се е превърнал в камък на родените през месец февруари. Леонардо да Винчи пише, че Аметистът ускорява разума и помага да разсее злите мисли.

Информация за Аметиста като скъпоценен камък

Аметистът е камък на родените през февруари и е официалният скъпоценен камък за сряда. Също така е камъкът за 6-та и 17-та годишнина от сватбата. Отличава се с тригонална кристална структура. Аметистът се среща в много нюанси, от светъл, леко лавандулово розов цвят до тъмно пурпурен, подобен на този на грозде Cabernet Sauvignon. Аметистът също може да бъде леко плеокроен, което означава, че когато светлината достигне скъпоценния камък, нюанси на различни цветове като синьо и червено могат да бъдат видени от различните ъгли. Цветът идва от примеси на желязо в камъка, без които би бил безцветен. Количеството желязо във всеки камък определя колко дълбок е цветът.

Като скъпоценен камък, аметистът е бил скъп колкото Емералд, но през 19 век Бразилия започнала да доминира в добива му с огромни минни операции, които отдавна са намалели. Аметистът все още се нарежда като най-скъпота и желана разновидност от кварца, поради уникалния си естествен дълбок пурпурен цвят и изключителна яснота. Аметист  от високо качество се среща в Бразилия, Замбия и отскоро в Мароко е открит отличен и напълно отличителен тип. Най-желаният цвят на Аметиста е дълбок „сибирско“ лилав нюанс, наподобяващ вече изчерпания оригинален източник. Най-добрите примери за аметист се оформят в две отделни цветови групи, дълбоко лилаво, с нюанси на хладно синьо или червеникаво-лилаво, понякога наричано „малина“. Различните цветови тонове на Аметиста имат различни префикси. „Сибирски аметист“ се отнася до по-тъмния аметист, независимо дали е от Сибир или не (макар традиционно да е бил, преди изчерпването на мини) и обикновено е с тон 75-80%. Аметист с по-розов тон (20-30% тон) се нарича „Rose de France Amethyst“.

Аметистът е твърд и издръжлив скъпоценен камък, с твърдост 7 по скалата на Мос. В грубо състояние, скъпоценният камък често се формира в дълги призматични кристали, което го прави идеален за рязане. Тъй като цветът му често изглежда лентов, той обикновено се нарязва на кръгли диамантени форми.
Една от най-големите мини за аметист в света е в Маасау в Австрия и е необичайна, защото е отворена за обществеността. Мините в Бразилия се смятат за най-добрите в света и стига да нямате нищо против малко препятствия, със сигурност ще бъде приключение да посетите местните занаятчий и миньори.

Лечебни свойства на кристала

Аметистът се смята за символ на спокойствие, скромност и благочестие. Някои смятат, че Аметистът притежава сили да трансформира гнева в спокойствие и се използва от лечителите, за да превърне отрицателната енергия в положителна. Той е популярен със своите лечебни и медитативни сили и се смята, че пречиства ума, тялото и духа, помагайки да се преориентират чакрите. Също така се свързва с зодиакалния знак „Риби“.

Геологични характеристики на аметиста:

  • Цвят: Пурпурен (понякога зелен)
  • Семейство: Кварц
  • Твърдост по скалата на Мос: 7
  • Индекс на пречупване: 1.532-1.554
  • Блясъкът: Стъклен
  • Тригонална кристална структура
  • Прозрачност: Прозрачен до полупрозрачен
  • Химична формула: SiO2

Разновидности на Aметиста

Скъпоценният камък има доста широко географско разпространение и може да се добива в Бразилия, Уругвай, Боливия, Мексико, САЩ, Канада, Австрия, Мароко, Русия, Индия, Шри Ланка, Мианмар, Китай, Намибия, Кения, Мадагаскар и Замбия. Ще изберем само три разновидности, върху които да се съсредоточим (не е лесна задача), показващи три различни тоналности на класическия цвят на Аметиста.

Марокански аметист

Една от най-добрите разновидности на аметист е мароканският аметист, който за първи път бе открит ю през 1990 г., което в света на скъпоценните камъни е практически вчера. Интензивните дълбоки цветове припомнят феноменалното качество на класическия сибирски аметист, чиито запаси са отдавна изчерпани. Мароканската мина е трудна за достигане, тъй като се намира в планините на 1800 метра над морското равнище, а температурите могат да станат много високи, особено през лятото.

Замбийски аметист

Добиван само на хвърлей от великолепните водопди Виктория, Замбийския аметист е нещо като скъпоценен камък Златокоска – нито прекалено светъл, нито прекалено тъмен, но балансиран прекрасно в средата. Наподобявайки някои от по-тъмните цветове на мароканския аметист, но също така и притежавайки по-светлите розови нюанси на Rose de France Amethyst, прави този един от най-търсените цветове на скъпоценните камъни в световен мащаб. Забележителното е, че замбийският аметист е почти уникален спрямо обработкара на скъпоценни камъни, тъй като може леко да се нагрее, за да се намали цветът до нещо много по-приятно за окото. Комбинирайте всичко това със силната яснота, фантастичния блясък и завидния отблясък и ще се получите един от най-хубавите аметистови скъпоценни камъни, които планетата може да предложи.

Аметист Розата на Франция

Този по-светъл вид аметист е не само един от най-визуално зашеметяващите членове на семейството, но и един от най-хубавите розови скъпоценни камъни. За да бъде класифициран като Rose de France, тонът на скъпоценния камък трябва да уцели много тясна тонална ниша, сгушена между по-тъмните, по-традиционни аметистни тонове. Удивително е, че Rose de France Amethsyt може да се доставя от същите мини, които получават много по-тъмен аметист от Замбия и дори от мина Анахийн в Боливия.

Как да почистите бижута с аметист

Аметистът е сравнително твърд скъпоценен камък и може да се почисти с топла сапунена вода и мека кърпа или четка. Не забравяйте да почистите основата на камъка, тъй като мръсотията, уловена от долната страна, ще спре навлизането на светлина в камъка и може да го накара да изглежда по-скучен от обичайното. Никога не използвайте груби домакински почистващи препарати на Аметист.

Съхранявайте аметиста далеч от други по-твърди камъни, като диаманти, сапфири и рубини, които ще го надраскат. Пазете го далеч от екстремни източници на топлина, тъй като това може да бъде трайно вредно за цвета. Грижата за вашите бижута ще запази визията им най-добра за много години напред.